Τα νέα μας

γιγνεσθαι | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Διήμερο Σεμινάριο Δεκεμβρίου 2024

Διήμερο Σεμινάριο Δεκεμβρίου 2024

Συντάκτης: Θανάσης Ν. Μανιάτης

Μια Υπαρξιακή-Εξελικτική θεώρηση της ψυχοδυναμικής έννοιας των «εσωτερικών συγκρούσεων». Διήμερο υβριδικό σεμινάριο 13 & 14 Δεκεμβρίου 2024. Ώρες: Παρασκευή 18:00-21:00 & Σάββατο 10:00-18:00. Εισηγήτρια: Ευγενία Γεωργαντά, PsyD., ECP.

Το διήμερο υβριδικό σεμινάριο του Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένο στην ψυχοδυναμική έννοια των «εσωτερικών συγκρούσεων» και κατά τη διάρκειά του θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε και να φωτίσουμε το πώς αυτές αναδύονται και ερμηνεύονται στο πλαίσιο της Υπαρξιακής-Εξελικτικής θεώρησης και πρακτικής για την ψυχοθεραπεία. Κατά την άποψη των ψυχοδυναμικών θεωριών τα ανθρώπινα όντα χαρακτηρίζονται από ένα εσωτερικό δυναμικό που είναι αποτέλεσμα κάποιων βασικών συγκρούσεων. Οι θεωρίες αυτές διαφέρουν ανάλογα με το ποιες πιστεύουν ότι είναι αυτές οι συγκρούσεις με την ψυχανάλυση, για παράδειγμα, να πιστεύει πως οι εσωτερικές αυτές συγκρούσεις πηγάζουν από τις βασικές ενορμήσεις του ανθρώπου, όπου η ζωώδης ανθρώπινη φύση παλεύει με την κοινωνική του διάσταση και αναπόφευκτα δημιουργεί ένα εσωτερικό δυναμικό που είναι η κινητήριος δύναμη αλλά και συχνά η πηγή των προβλημάτων του ανθρώπου. Ο Yalom (1985) δανείστηκε αυτό το ψυχοδυναμικό μοντέλο και θεώρησε ότι οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι το αποτέλεσμα της επίγνωσης του ανθρώπου των υπαρξιακών δεδομένων του και περιέγραψε τέσσερις «βασικές ανησυχίες»: την επίγνωση της θνητότητας, την μοναξιά, την ελευθερία και την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται και τέλος, την έλλειψη νοήματος. Στην Υπαρξιακή-Εξελικτική θεώρηση ωστόσο η έννοια των «εσωτερικών συγκρούσεων» αντικαθίσταται από την έννοια των «διαλεκτικών εντάσεων», όπου οι εντάσεις αυτές αποτελούνται από μια σύνθεση εξελικτικών και οντολογικών θεμάτων. Στο διήμερο σεμινάριο, μετά από μια ιστορική αναδρομή, θα αναφερθούμε τόσο στο Υπαρξιακό-Εξελικτικό μοντέλο και τη δημιουργία του, όσο και στην έννοια αυτών των «διαλεκτικών εντάσεων».

Το διήμερο υβριδικό σεμινάριο του Δεκεμβρίου, τελευταίο για το έτος 2024, θα είναι ανοιχτό για ανθρώπους του χώρου της ψυχικής υγείας και φοιτητές ψυχολογίας*.

* Το κόστος συμμετοχής για όσους ή όσες αποφασίσουν να παρακολουθήσουν το διήμερο υβριδικό σεμινάριο και δεν συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Γίγνεσθαι (δια ζώσης ή διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής Zoom), είναι 80 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωσή του, συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις παρακολούθησης. Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα χρειαστεί να κάνετε έγκαιρα μια κράτηση στο email: ntinou.maria@gmail.com

Μοιραστείτε το άρθρο:

Αναζητήστε εδώ παλαιότερα άρθρα ή ανακοινώσεις

Συμπληρώστε στον παρακάτω χώρο τον τίτλο (ή μόνο ένα μέρος του τίτλου) από το άρθρο ή την ανακοίνωση που σας ενδιαφέρει και αναζητήστε το/την σε παλαιότερες αναρτήσεις μας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμπληρώστε στον παρακάτω χώρο το προσωπικό σας email και μείνετε συντονισμένοι & συντονισμένες με τα τελευταία νέα μας!

Περισσότερα άρθρα

The Achillean Practice of Psychotherapy

Το Γίγνεσθαι, η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας, με μεγάλη χαρά διοργανώνει και φέτος ένα μονοήμερο σεμινάριο με εισηγητή τον γνωστό ψυχολόγο, υπαρξιακό ψυχοθεραπευτή και Dasein αναλυτή Dr. Erik Craig. Συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν θεωρητικά και βιωματικά, διερευνώντας τις έννοιες της ευαλωτότητας, της επιθυμίας και της παρουσίας μέσα από μια Αχίλλεια πρακτική για την Ψυχοθεραπεία. Το σεμινάριο είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη 18 Ιουνίου του 2025 (από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα) και θα διεξαχθεί στα Αγγλικά, χωρίς μετάφραση, στις εγκαταστάσεις του Γίγνεσθαι, στην οδό Ηροδότου 33…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Διήμερο Σεμινάριο Μαρτίου 2025

Ο Μάρτιν Χάιντεγκερ μας λέει πως κάθε μορφή Τέχνης είναι Ποίηση. Η Υπαρξιακή-Ποιητική Ψυχοθεραπεία είναι μια προσέγγιση που αξιοποιεί την ουσία της Τέχνης στη ψυχοθεραπευτική πρακτική. Στη διάρκεια αυτού του διήμερου υβριδικού σεμιναρίου θα παρουσιάσουμε τις βασικές έννοιες της προσέγγισης αυτής, θα δουλέψουμε με την έννοια του Ποιητικού Κήπου, της Ποιητικής Ακρόασης, θα εμπνευστούμε από τον σπουδαίο υπαρξιακό θεατρικό συγγραφέα Ερρίκο Ίψεν και θα δούμε την εφαρμογή όλων των παραπάνω μέσα από συγκεκριμένα θεραπευτικά περιστατικά. Το σεμινάριο θα παρουσιάσει ο Δρ. Αλέξης Χαρισιάδης, συνιδρυτής, συνδιευθυντής και βασικό μέλος του εκπαιδευτικού…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ