Περιοδικό Εποχή

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ | ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ | ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ

Περιοδικό Εποχή / Epoché

Το περιοδικό Εποχή / Epoché είναι καρπός τριών ελληνικών φαινομενολογικών εταιρειών, του «Γίγνεσθαι», του «Focusing» και της «Hellenic Society of Daseinanalysis» και αναδύθηκε μέσα από μια συνεργασία που συνεχίζεται χρόνια τώρα.

Αν όμως η ιδέα της συνεργασίας γεννήθηκε αυθόρμητα, εκείνο που τη βοήθησε να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου δεν ήταν η προηγούμενη πορεία του καθενός μας, ούτε οι χαρακτήρες μας, ούτε η θεωρητική συγγένεια και η αναφορά μας στη φαινομενολογία, αλλά κάτι ασύγκριτα πιο πολύτιμο: ένας κοινός πυρήνας, μια κοινή πνευματική στάση που, μέσα από την εμπειρία και την επίγνωση της ετερότητας, (διαφέρουμε και διαφωνούμε σε πολλά) ανακαλύπταμε καθ’ οδόν, ο ένας μέσα στο έργο του άλλου.

Ο κοινός πυρήνας των τριών εταιρειών που υποδηλώνεται στον τίτλο του περιοδικού Εποχή / Epoché, υπογραμμίζει μια στάση:

  • Το πέρασμα από την ανελαστικότητα των μονοσήμαντων αληθειών στην αποδοχή του πολυσήμαντου. Καθώς η πραγματικότητα του κόσμου μας ραγδαία μεταβάλλεται και καθώς όλα κινούνται στο πεδίο της πολυσημίας, του διφορούμενου και της μειωμένης βεβαιότητας, το μονοσήμαντο όλο και περισσότερο ανήκει στο παρελθόν. Δεν πείθει πλέον, ακριβώς επειδή προϋποθέτει μια στατική και μονοσήμαντη πραγματικότητα.
  • Το συγκεκριμένο περιοδικό φιλοδοξεί να είναι ένας ισχυρός εκφραστής μιας κουλτούρας που επιμένει να εμπνέεται από την αξία του γραπτού λόγου ως άξονα μιας συνεχούς διεργασίας του πολυσήμαντου. Ενός γραπτού λόγου που δεν κλείνει σε τελεσίδικες αποφάνσεις αλλά διατηρεί ανοικτή τη δυνατότητα του ερωτήματος συμβάλλοντας στη συνάντηση, τη συνομιλία και τη ζύμωση.
  • Ακόμα περισσότερο, ο ρόλος του περιοδικού είναι να θέσει τον λόγο της ψυχοθεραπείας σε ενεργή συνομιλία με τους άλλους λόγους της κοινωνίας. Σε ένα ρευστό και συνεχώς αναμορφούμενο γίγνεσθαι, η ψυχοθεραπεία οφείλει να συναντά τη φιλοσοφία, την τέχνη, τη πολιτική, το λαϊκό αίσθημα, την επιστήμη κ.λπ. Η ψυχοθεραπεία οφείλει να συνομιλήσει μαζί τους, γιατί αυτός ο διάλογος φωτίζει και τον δικό της δρόμο.

Με αυτή την έννοια, το περιοδικό δεν αποσκοπεί απλώς στην ενημέρωση, αλλά στην αναζήτηση μιας νέας κατεύθυνσης της ψυχοθεραπευτικής σκέψης που μπορεί να προκύπτει μέσα από τη συνάντηση και τη συνομιλία, στο βαθμό που διασταυρώνεται με τους υπόλοιπους λόγους και ανοίγεται στη πολυσημία.

Τρεις φαινομενολογικές εταιρείες, ένα περιοδικό για τις φαινομενολογικές ψυχοθεραπείες

Αναζητήστε το περιοδικό Εποχή / Epoché στην επίσημη ιστοσελίδα του: epoche.weebly.com
ή προμηθευτείτε κάποιο από τα τεύχη του στον ιστότοπο των εκδόσεων Ευρασία: