Εκδόσεις

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ | ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ | ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ | ΠΟΙΗΣΗ

Συγγραφή, επιμέλεια και έκδοση βιβλίων

Το «Γίγνεσθαι» κατά καιρούς έχει εκδώσει ή έχει συμπράξει στη συγγραφή, μετάφραση, επιμέλεια και παραγωγή σημαντικών τίτλων που σχετίζονται με την υπαρξιακή προσέγγιση για την ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική. Οι περισσότερες από τις εκδόσεις αυτές αφορούν στην υπαρξιακή, ανθρωπιστική και την φαινομενολογική ψυχοθεραπεία και σε τίτλους που σχετίζονται με πρωταρχικά ζητήματα της ψυχολογίας χωρίς ωστόσο να λείπουν βιβλία με ποιητικό ή άλλο καλυτεχνικο περιεχόμενο. Η στόχευση αφορά εδώ, πέρα από την κάλυψη των αναγκών μεταφρασμένων στα ελληνικά ξενόγλωσσων τίτλων ικανών βοηθήσουν στη γνωριμία και εκπαίδευση της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής, στην προαγωγή και εμβάθυνση μιας πληρέστερης ενημερότητας για την ανθρώπινη συνθήκη, ιδωμένη πάντα μέσα από την ανθρωπιστική και φαινομενολογική υπαρξιακή ματιά.

Γνωρίστε μερικές από τις σημαντικότερες εκδόσεις μας

Mick Cooper

Υπαρξιακές
ψυχοθεραπείες

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ουσιαστική εισαγωγή σε έναν τομέα ψυχοθεραπείας πλούσιο και ελπιδοφόρο.

Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του Existential Therapies, πραγματεύεται κάποια βασικά ερωτήματα όπως: «Τι σημαίνει μια ψυχοθεραπευτική πρακτική με υπαρξιακό τρόπο;», «Ποιές είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις;», «Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί της;» και πολλά άλλα, παρέχοντας στους φοιτητές και τους επαγγελματίες του κλάδου μια πολύτιμη επισκόπηση του διαφορετικού κόσμου της υπαρξιακής ψυχοθεραπευτικής πρακτικής. Περιέχει αναφορές σε όλους τους βασικούς πρωταγωνιστές όπως και μια εκτεταμένη μελέτη περίπτωσης που διατρέχει το βιβλίο.

Σελίδες: 330
Εκδόσεις Κοντύλι: 2020

Emmy van Deurzen & Martin Adams

Αναπτύσσοντας δεξιότητες
στην υπαρξιακή ψυχοθεραπεία

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη πρακτική εισαγωγή στην υπαρξιακή προσέγγιση που βασίζεται σε δεξιότητες. Χωρίς να απαιτεί από τον αναγνώστη ιδιαίτερες φιλοσοφικές γνώσεις, περιγράφει συγκεκριμένες και χειροπιαστές δεξιότητες, καθήκοντα και αλληλεπιδράσεις της υπαρξιακής πρακτικής.

Έχοντας δημιουργήσει μια απαραίτητη πηγή θεωρίας και πρακτικής για όσους ξεκινούν την εκπαίδευσή τους αλλά και για όσους από τους έμπειρους ψυχοθεραπευτές διψούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου κάνουν την υπαρξιακή προσέγγιση προσιτή σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν τι έχει να προσφέρει.

Σελίδες: 232
Εκδόσεις Κοντύλι: 2013

Emmy Van Deurzen

Η ψυχοθεραπεία και
η αναζήτηση της ευτυχίας

Στο βιβλίο αυτό, η Emmy van Deurzen καταπιάνεται με την κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία, που συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία, και διερευνά το θέμα ταμπού του ηθικού ρόλου των ψυχοθεραπευτών και των συμβούλων ψυχικής υγείας.

Διερευνώντας το πότε και το γιατί θέσαμε ως στόχο της ζωής μας να είμαστε ευτυχισμένοι, διερωτάται σχετικά με το νόημα της ζωής. Στο βιβλίο Η ψυχοθεραπεία και η αναζήτηση της ευτυχίας επιχειρεί να προσδιορίσει σε τι συνίσταται το «ευ ζην» και πώς οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να ζήσουν καλά και όχι απλώς να κυνηγούν την ευτυχία.

Σελίδες: 238
Εκδόσεις Κοντύλι: 2011

Ernesto Spinelli

Ερμηνεύοντας
τον κόσμο

Το Ερμηνεύοντας τον κόσμο είναι η κλασική πλέον εισαγωγή του Ernesto Spinelli στη φαινομενολογική ψυχολογία.

Υιοθετώντας ένα εξαιρετικά εύληπτο ύφος το βιβλίο ανιχνεύει τις φιλοσοφικές καταβολές της φαινομενολογικής θεωρίας και παρουσιάζει τη φαινομενολογική προσέγγιση σε βασικά ζητήματα της ψυχολογίας, όπως είναι η αντίληψη, η κοινωνική νόηση και ο εαυτός. Παράλληλα, εξετάζει τις φαινομενολογικές διαστάσεις των κανόνων και της διαδικασίας της ψυχοθεραπείας μέσα από μια ολοκληρωμένη περιήγηση στις στις  “αμφιλεγόμενες περιοχές” της σύγχρονης ψυχολογικής σκέψης.

Σελίδες: 296
Εκδόσεις Κοντύλι: 2022

Ernesto Spinelli

Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία
στην πράξη

Ένα από τα βιβλία με τη μεγαλύτερη επιρροή στην υπαρξιακή–φαινομενολογική προσέγγιση για την ψυχοθεραπεία σύμφωνα με τη γνώμη πολλών υπαρξιακών θεραπευτών απ΄ όλο τον κόσμο.

Αυτή η αναθεωρημένη έκδοση θεωρείται ως ένα από τα πλέον απαραίτητα αναγνώσματα για όλους όσους εκπαιδεύονται, ασκούνται ή ενδιαφέρονται για την υπαρξιακή ψυχοθεραπεία. Εξισορροπώντας τη θεωρία με την πράξη, το βιβλίο παρέχει στους αναγνώστες μια προσιτή εισαγωγή στο δομικό μοντέλο τριών φάσεων του συγγραφέα για την υπαρξιακή θεραπεία, ένα μοντέλο που έχει καθιερωθεί ευρέως και χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση και την πρακτική.

Σελίδες: 416
Εκδόσεις Κοντύλι: 2023

Ernesto Spinelli

Το σφυρί
και ο καθρέφτης

Στο βιβλίο ο Spinelli εξερευνά εναλλακτικές προσεγγίσεις, αμφισβητώντας τις ψυχοθεραπευτικές ορθoδοξίες πάνω σε ζωτικά ζητήματα, όπως η σεξουαλικότητα, η παιδική ηλικία, ο εαυτός, το ασυνείδητο, το ανεξήγητο, η δημιουργικότητα και το ερώτημα του κακού.

O Spinelli θέτει εδώ, κάπως προκλητικά, το καίριο ερώτημα του αν η ψυχοθεραπεία έχει υπαναχωρήσει από την αρχική της υπόσχεση να αποτελέσει μια κρίσιμη συνιστώσα των προσπαθειών μας να ανακαλύψουμε τι σημαίνει να είναι κανείς «άνθρωπος», έχοντας αντ’ αυτού υιοθετήσει τον καθησυχαστικό ρόλο του «ειρηνευτή» των προσωπικών και κοινωνικών αναταράξεων.

Σελίδες: 176
Εκδόσεις Κοντύλι: 2013

Kirk J. Schneider & Orah T. Krug

Υπαρξιακή-Ανθρωπιστική
ψυχοθεραπεία

Η υπαρξιακή-ανθρωπιστική ψυχοθεραπεία έρχεται να συνδυάσει την ευρωπαϊκή υπαρξιακή φιλοσοφία των θεματικών της ευθύνης και της αγωνίας με την αμερικανική παράδοση της αισιοδοξίας, του αυθορμητισμού και της πρακτικότητας.

Το βιβλίο παρέχει μία σε βάθος επισκόπηση της σύγχρονης υπαρξιακής-ανθρωπιστικής θεωρίας, πρακτικής και έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η αμερικανική εκδοχή της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, που σήμερα βιώνει μια αναγέννηση, υπογραμμίζει την ιστορική της εξέλιξη, τα θεωρητικά της θεμέλια, καθώς και πρακτικές εφαρμογές της, μαζί με τα πιο πρόσφατα ευρήματα στην έρευνα.

Σελίδες: 174
Εκδόσεις Κοντύλι: 2014

Κατερινα Ζυμνη-Γεωργαλου

Δέκα στα δέκα
στην ψυχοθεραπεία

Το βιβλίο περιέχει τις αφηγήσεις δέκα ψυχοθεραπευτών και ψυχοθεραπευτριών και την εξιστόρηση ενός μέρους των προσωπικών τους επαγγελματικών διαδρομών στην ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική.

Οι συμμετέχοντες επισημαίνουν το ενδιαφέρον τους για την εσωτερική ζωή του ανθρώπου που καθοδήγησε τη διαδρομή τους, τονίζοντας και αναδεικνύοντας τη σημασία της προσωπικής ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων για την πορεία της ζωής τους. Συμμετέχουν οι: Ευγενία Γεωργαντά, Θανάσης Γεωργάς, Παύλος Ζαρογιάννης, Κατερίνα Ζύμνη–Γεωργάλου, Αγάθη Λακιώτη, Μαρία Μαλικιώση–Λοΐζου, Διονύσης Σακκάς, Ελεονώρα Σουρλάγκα, Αναστάσιος Σταλίκας και Αλέξης Χαρισιάδης.

Σελίδες: 286
Εκδόσεις Κοντύλι: 2023

Ευγενια Γεωργαντα

Η διαδικασία της
ψυχοθεραπείας

Τι καλείται να κάνει ο θεραπευτής μέσα σε αυτή την σχέση; Πώς καλείται να δράσει; Ποιά είναι η στάση του απέναντι στον θεραπευόμενο και πώς θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει το “σενάριο” που έχει δημιουργήσει;

Το βιβλίο της αυτό αναφέρεται στην ψυχοθεραπεία ως διαδικασία. Η αποδοχή της πραγματικότητας ως έχει και η ανάληψη της ευθύνης για όσα συμβαίνουν στην ζωή μας έχει πρωταρχική σημασία για την εξέλιξη και αυτό-ίασή μας θα μας πει η συγγραφέας. Το κείμενο συνοδεύουν πίνακες και διαγράμματα, ένα εκτενές απόσπασμα από τον Κώδικα Δεοντολογίας της Εθνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος και κείμενα από την πρακτική της συγγραφέως με θεραπευόμενους.

Σελίδες: 126
Εκδόσεις Κοντύλι: 2020

Ευγενια Γεωργαντα

Τι είναι η
ψυχοθεραπεία

Το βιβλίο φιλοδοξεί να είναι ένας μικρός οδηγός τόσο για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τον τομέα αυτό, όσο και για το ευρύτερο κοινό καθώς προσπαθεί να διαλευκάνει τους μύθους και τις προκαταλήψεις που επικρατούν σε σχέση με την ψυχοθεραπεία και να μας ευαισθητοποιήσει για την αξία της ενασχόλησης με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Η εξέλιξη απεικονίζεται εδώ ως μια σπειροειδής και όχι γραμμική πορεία. Η συμβολική χρήση της έλικας του DNA μας βοηθάει να αντιληφθούμε την σημασία αυτού που η συγγραφέας αποκαλεί «DNA της ψυχής» που ως οδηγός μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε την άκρη του νήματος και να μας επιτρέψει να ανελίξουμε το δυναμικό μας. 

Σελίδες: 164
Εκδόσεις Ασημάκη: 2003

Ευγενια Γεωργαντα

Ταξίδι στο
συναίσθημα

Το βιβλίο πραγματεύεται τις μεγάλες ιδέες του υπαρξισμού με την αμεσότητα των προσωπικών βιωμάτων και με την απλότητα που κατακτάται μόνον από το άτομο που έχει βαθιά επεξεργαστεί ή καλύτερα, έχει “ζυμωθεί” με  τις αξίες που προτείνει.

Με αυτή την έννοια το βιβλίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ζωής για το σημερινό άνθρωπο, που σχοινοβατεί προσπαθώντας να ισορροπήσει σ’ έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς καθώς προσφέρει στον αναγνώστη ένα πλούσιο πεδίο και πολλά ερεθίσματα για προσωπική ενδοσκόπηση και αναζήτηση αλλά και συγχρόνως υλικό προς αξιοποίηση για να βρει ο καθένας τις δικές του απαντήσεις και αξίες ζωής.

Σελίδες: 142
Εκδόσεις Πληθώρα: 2016

Αλεξης Χαρισιαδης

Σημειώσεις ενός
υπαρξιστή

Λόγος ανένταχτος, στίχοι ποίησης ή και σκέψεις, μάλλον αφορισμοί, ένα λογοτεχνικό είδος που τείνει να εκλείψει στην εποχή μας. Ο συγγραφέας “πιασμένος στον ιστό του κόσμου… μερικές φορές γίνεται πολύ ενοχλητικός. Συμπεριφέρεται σαν ο μελλοθάνατος που είναι”.

Ψυχοθεραπευτής στο επάγγελμα “επιλέγει να θυμάται την υπαρξιακή του κατάσταση… για να ξυπνάει από τον λήθαργο της καθημερινότητας”. Αφορισμοί που διαβάζονται όλοι μαζί σαν “να διαβάζουμε τον εαυτό μας”, αλλά και ο καθένας χωριστά σαν να ήταν ξεχωριστό βιβλίο. “Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείξεις ποιός είσαι. Πάρε το καθετί τοις μετρητοίς. Δες το γιαυτό που είναι, με σεβασμό αρχαιολόγου μπροστά σε εύρημα”.

Σελίδες: 64
Εκδόσεις Πληθώρα: 2016

Αλεξης Χαρισιαδης


Ίχνη

Στη γη επιστρέφεις
Για να δεις και τα άλλα ίχνη των θεών
Να ανθίσουν σκέψεις ταπεινές
Στα παρεκκλήσια της ποιήσεώς σου

Τα Ίχνη είναι το δεύτερο βιβλίο του Αλέξη Χαρισιάδη. Είναι μια ποιητική συλλογή που δημιουργήθηκε ως μια ακόμη αναζήτησή του στο ποιητικό στοιχείο. Στις διαδρομές των στίχων του, ο Αλέξης, πραγματεύεται πολλές από τις μεγάλες αλήθειες που μας αφορούν, καθώς συνθέτει αριστοτεχνικά, με το δικό του μοναδικό τρόπο, το ανθρώπινο βίωμα με την πνευματικότητα, προσκαλώντας μας σε ένα ευφάνταστο ταξίδι αναζήτησης που για τον καθένα μας έχει τη δική του σημασία.

Σελίδες: 60
Εκδόσεις Πληθώρα: 2021

Αλεξης Χαρισιαδης


Contrapunctus

Η ποιητική συλλογή Contrapunctus είναι προϊόν μιας πειραματικής συνάντησης της μουσικής με την ποίηση. Προέκυψε ως ιδέα με αφορμή μια έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, με τίτλο: «Η ζωγραφική συναντάει την ποίηση», όπου τα έργα ζωγραφικής ήταν η εικαστική αντίδραση του εικαστικού καλλιτέχνη σε συγκεκριμένα ποιήματα.

Στο Contrapunctus ωστόσο, παρότι κάποια από τα ποιήματα έχουν ως αρχική αφετηρία το μουσικό έργο, σταδιακά απομακρύνονται από αυτό. Έμπνευση αποτέλεσαν έργα των: Bach, Bartok, Debussy, Franck, Holliger, Ligeti, Liszt, Mozart, Prokofiev, Rachmaninov, Schnittke, Schubert, Stockhausen, Varese and Webern.

Σελίδες: 34
Εκδόσεις Πληθώρα: 2023