Τα νέα μας

γιγνεσθαι | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Διήμερο Σεμινάριο Φεβρουαρίου 2022

Διήμερο Σεμινάριο Φεβρουαρίου 2022

Συντάκτης: Θανάσης Ν. Μανιάτης

Η άλλη ματιά της υπαρξιακής φιλοσοφίας. Διήμερο σεμινάριο 25 & 26 Φεβρουαρίου. Ώρες: Παρασκευή 18:00-21:00 & Σάββατο 10:00-18:00.

Το σεμινάριο είναι αφιερωμένο στη συνεισφορά τεσσάρων προσώπων που όχι μόνον έχουν προσθέσει στην γνώση και την αντίληψή μας για την ανθρώπινη κατάσταση όσο κυρίως έχουν καθορίσει και διαμορφώσει τον σημερινό μας κόσμο, καθώς πολλές από τις σκέψεις τους οδήγησαν και ενθάρρυναν τον επαναπροσδιορισμό της στάσης μας απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη. Οι αναφορές τους περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την τραγωδία και την ευαλωτότητα, τη θρησκευτική ανοχή και τον φεμινισμό και φτάνουν στην διερεύνηση και αποτύπωση του ρόλου των συναισθημάτων στην εμπειρία της ζωής. Το έργο τους συχνά συνδυάζει την αυστηρή φιλοσοφία με γνώσεις από τη λογοτεχνία και την ιστορία και, σχεδόν πάντα, αναδύεται μέσα από το προσωπικό τους βίωμα.

Στη διάρκεια του διημέρου θα δούμε πώς κάποιες από τις ιδέες τους διεύρυναν την αντίληψη μας ως προς το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος που στέκεται με ανοιχτότητα απέναντι στον κόσμο και πώς μέσα από την καλλιέργεια του χιούμορ, της τρυφερότητας, της συμπόνιας και αγάπης τους προς τους άλλους προσπάθησαν να καλλιεργήσουν μια νέα ισορροπία, βοηθώντας να φωτιστεί διαφορετικά η άνιση και συχνά αγωνιώδης μοίρα των ανθρώπινων όντων στον κόσμο. Θα αναφερθούμε λοιπόν σε κάποια πρόσωπα που είναι ίσως λιγότερο γνωστά στον υπαρξισμό σε μια προσπάθεια να συνδεθούμε με το σημαντικό και βαθυστόχαστο έργο τους. Θα παρουσιάσουμε τις θέσεις της Γερμανίδας φιλοσόφου Edith Stein, μαθήτριας και βοηθού του Edmund Husserl και θα έχουμε μια πρώτη γνωριμία με τις σκέψεις της Γαλλίδας φιλοσόφου και πολιτικής ακτιβίστριας Simone Weil. Θα μελετήσουμε τη δουλειά της Simone de Beauvoir, μια από τις σημαντικότερες επιρροές στον υπαρξισμό και στην φιλοσοφία του, δίνοντας χώρο και ρίχνοντας φως σε μια γυναικεία φωνή, που μίλησε για το νόημα της ζωής, τον έρωτα και την γυναικεία φύση. Θα έχουμε τέλος την ευκαιρία να ασχοληθούμε με την φιλόσοφο Hazel Barnes, μεταφράστρια του Jean-Paul Sartre και μια από τις βασικές εισηγήτριες του υπαρξισμού στην Αμερική, εστιάζοντας στην συμβολή της στον υπαρξισμό και τις φιλοσοφικές έννοιες που επεξεργάστηκε, την καλή πίστη, την τραγικωμωδία της ζωής και την προσέγγιση της διυποκειμενικότητας ως διεύρυνση της ύπαρξης και της συγκατασκευής.

Εισηγήτριες του διήμερου σεμιναρίου: Κατερίνα Ζύμνη, PhD., Χαριτίνη Γεωργοπούλου, MSc, Κάλλη Χαραλαμπίδη, MSc, Χριστίνα Μπούφαλη – Μπαβέλλα, MSc.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Αναζητήστε εδώ παλαιότερα άρθρα ή ανακοινώσεις

Συμπληρώστε στον παρακάτω χώρο τον τίτλο (ή μόνο ένα μέρος του τίτλου) από το άρθρο ή την ανακοίνωση που σας ενδιαφέρει και αναζητήστε το/την σε παλαιότερες αναρτήσεις μας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμπληρώστε στον παρακάτω χώρο το προσωπικό σας email και μείνετε συντονισμένοι & συντονισμένες με τα τελευταία νέα μας!

Περισσότερα άρθρα

The Achillean Practice of Psychotherapy

Το Γίγνεσθαι, η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας, με μεγάλη χαρά διοργανώνει και φέτος ένα μονοήμερο σεμινάριο με εισηγητή τον γνωστό ψυχολόγο, υπαρξιακό ψυχοθεραπευτή και Dasein αναλυτή Dr. Erik Craig. Συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν θεωρητικά και βιωματικά, διερευνώντας τις έννοιες της ευαλωτότητας, της επιθυμίας και της παρουσίας μέσα από μια Αχίλλεια πρακτική για την Ψυχοθεραπεία. Το σεμινάριο είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη 18 Ιουνίου του 2025 (από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα) και θα διεξαχθεί στα Αγγλικά, χωρίς μετάφραση, στις εγκαταστάσεις του Γίγνεσθαι, στην οδό Ηροδότου 33…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Διήμερο Σεμινάριο Μαρτίου 2025

Ο Μάρτιν Χάιντεγκερ μας λέει πως κάθε μορφή Τέχνης είναι Ποίηση. Η Υπαρξιακή-Ποιητική Ψυχοθεραπεία είναι μια προσέγγιση που αξιοποιεί την ουσία της Τέχνης στη ψυχοθεραπευτική πρακτική. Στη διάρκεια αυτού του διήμερου υβριδικού σεμιναρίου θα παρουσιάσουμε τις βασικές έννοιες της προσέγγισης αυτής, θα δουλέψουμε με την έννοια του Ποιητικού Κήπου, της Ποιητικής Ακρόασης, θα εμπνευστούμε από τον σπουδαίο υπαρξιακό θεατρικό συγγραφέα Ερρίκο Ίψεν και θα δούμε την εφαρμογή όλων των παραπάνω μέσα από συγκεκριμένα θεραπευτικά περιστατικά. Το σεμινάριο θα παρουσιάσει ο Δρ. Αλέξης Χαρισιάδης, συνιδρυτής, συνδιευθυντής και βασικό μέλος του εκπαιδευτικού…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ