Τα νέα μας

γιγνεσθαι | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Διήμερο Σεμινάριο Φεβρουαρίου 2022

Διήμερο Σεμινάριο Φεβρουαρίου 2022

Συντάκτης: Θανάσης Ν. Μανιάτης

Η άλλη ματιά της υπαρξιακής φιλοσοφίας. Διήμερο σεμινάριο 25 & 26 Φεβρουαρίου. Ώρες: Παρασκευή 18:00-21:00 & Σάββατο 10:00-18:00.

Το σεμινάριο είναι αφιερωμένο στη συνεισφορά τεσσάρων προσώπων που όχι μόνον έχουν προσθέσει στην γνώση και την αντίληψή μας για την ανθρώπινη κατάσταση όσο κυρίως έχουν καθορίσει και διαμορφώσει τον σημερινό μας κόσμο, καθώς πολλές από τις σκέψεις τους οδήγησαν και ενθάρρυναν τον επαναπροσδιορισμό της στάσης μας απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη. Οι αναφορές τους περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την τραγωδία και την ευαλωτότητα, τη θρησκευτική ανοχή και τον φεμινισμό και φτάνουν στην διερεύνηση και αποτύπωση του ρόλου των συναισθημάτων στην εμπειρία της ζωής. Το έργο τους συχνά συνδυάζει την αυστηρή φιλοσοφία με γνώσεις από τη λογοτεχνία και την ιστορία και, σχεδόν πάντα, αναδύεται μέσα από το προσωπικό τους βίωμα.

Στη διάρκεια του διημέρου θα δούμε πώς κάποιες από τις ιδέες τους διεύρυναν την αντίληψη μας ως προς το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος που στέκεται με ανοιχτότητα απέναντι στον κόσμο και πώς μέσα από την καλλιέργεια του χιούμορ, της τρυφερότητας, της συμπόνιας και αγάπης τους προς τους άλλους προσπάθησαν να καλλιεργήσουν μια νέα ισορροπία, βοηθώντας να φωτιστεί διαφορετικά η άνιση και συχνά αγωνιώδης μοίρα των ανθρώπινων όντων στον κόσμο. Θα αναφερθούμε λοιπόν σε κάποια πρόσωπα που είναι ίσως λιγότερο γνωστά στον υπαρξισμό σε μια προσπάθεια να συνδεθούμε με το σημαντικό και βαθυστόχαστο έργο τους. Θα παρουσιάσουμε τις θέσεις της Γερμανίδας φιλοσόφου Edith Stein, μαθήτριας και βοηθού του Edmund Husserl και θα έχουμε μια πρώτη γνωριμία με τις σκέψεις της Γαλλίδας φιλοσόφου και πολιτικής ακτιβίστριας Simone Weil. Θα μελετήσουμε τη δουλειά της Simone de Beauvoir, μια από τις σημαντικότερες επιρροές στον υπαρξισμό και στην φιλοσοφία του, δίνοντας χώρο και ρίχνοντας φως σε μια γυναικεία φωνή, που μίλησε για το νόημα της ζωής, τον έρωτα και την γυναικεία φύση. Θα έχουμε τέλος την ευκαιρία να ασχοληθούμε με την φιλόσοφο Hazel Barnes, μεταφράστρια του Jean-Paul Sartre και μια από τις βασικές εισηγήτριες του υπαρξισμού στην Αμερική, εστιάζοντας στην συμβολή της στον υπαρξισμό και τις φιλοσοφικές έννοιες που επεξεργάστηκε, την καλή πίστη, την τραγικωμωδία της ζωής και την προσέγγιση της διυποκειμενικότητας ως διεύρυνση της ύπαρξης και της συγκατασκευής.

Εισηγήτριες του διήμερου σεμιναρίου: Κατερίνα Ζύμνη, PhD., Χαριτίνη Γεωργοπούλου, MSc, Κάλλη Χαραλαμπίδη, MSc, Χριστίνα Μπούφαλη – Μπαβέλλα, MSc.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Αναζητήστε εδώ παλαιότερα άρθρα ή ανακοινώσεις

Συμπληρώστε στον παρακάτω χώρο τον τίτλο (ή μόνο ένα μέρος του τίτλου) από το άρθρο ή την ανακοίνωση που σας ενδιαφέρει και αναζητήστε το/την σε παλαιότερες αναρτήσεις μας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμπληρώστε στον παρακάτω χώρο το προσωπικό σας email και μείνετε συντονισμένοι & συντονισμένες με τα τελευταία νέα μας!

Περισσότερα άρθρα

Existential Encounters | Gianfranco Buffardi

Το βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο είναι το έκτο από μια σειρά διαδικτυακών διαλέξεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων με τίτλο: «Existential Encounters», που διοργανώνει η FETE (Federation for Existential Therapy in Europe)*, προσκαλώντας υπαρξιακούς θεραπευτές από όλη την Ευρώπη να μοιραστούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους με συναδέλφους από όλο τον κόσμο. Η έκτη διαδικτυακή διάλεξη των Existential Encounters με τίτλο: «Integrating Therapy: Utility and Training», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, με βασικό ομιλητή τον Gianfranco Buffardi, MD, Ph.D., ψυχίατρο, υπαρξιακό θεραπευτή και καθηγητή…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Διήμερο Σεμινάριο Δεκεμβρίου 2024

Το διήμερο υβριδικό σεμινάριο του Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένο στην ψυχοδυναμική έννοια των «εσωτερικών συγκρούσεων» και κατά τη διάρκειά του θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε και να φωτίσουμε το πώς αυτές αναδύονται και ερμηνεύονται στο πλαίσιο της Υπαρξιακής-Εξελικτικής θεώρησης και πρακτικής για την ψυχοθεραπεία. Κατά την άποψη των ψυχοδυναμικών θεωριών τα ανθρώπινα όντα χαρακτηρίζονται από ένα εσωτερικό δυναμικό που είναι αποτέλεσμα κάποιων βασικών συγκρούσεων. Οι θεωρίες αυτές διαφέρουν ανάλογα με το ποιες πιστεύουν ότι είναι αυτές οι συγκρούσεις με την ψυχανάλυση, για παράδειγμα, να πιστεύει πως οι εσωτερικές αυτές συγκρούσεις πηγάζουν από τις…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ