Τα νέα μας

γιγνεσθαι | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Existential Encounters | Devang Vaidya

Existential Encounters | Devang Vaidya

Συντάκτης: Θανάσης Ν. Μανιάτης

Το βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο είναι το τέταρτο από μια σειρά διαδικτυακών διαλέξεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων με τίτλο: «Existential Encounters», που διοργανώνει η FETE (Federation for Existential Therapy in Europe)*, προσκαλώντας υπαρξιακούς θεραπευτές από όλη την Ευρώπη να μοιραστούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους με συναδέλφους από όλο τον κόσμο. Η τέταρτη διαδικτυακή διάλεξη των Existential Encounters με τίτλο: «The Spillage of Affect: Utterances of the Unspoken», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, με βασικό ομιλητή τον Devang Vaidya, προσωποκεντρικό και υπαρξιακό ψυχοθεραπευτή, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Ο Devang Vaidya είναι επίσης επόπτης και λέκτορας και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επεξεργασία της θεωρίας του Roger στο πλαίσιο της υπαρξιακής φιλοσοφίας του Kierkegaard, της ψυχανάλυσης, των τεχνών και της σύγχρονης κριτικής σκέψης.

Στην παρούσα διάλεξη ο Devang Vaidya παρουσιάζει μερικές από τις εν εξελίξη ακόμη σκέψεις και ιδέες του σχετικά με έννοια της ομιλίας. Ξεκινώντας με την προβολή του θεατρικού μονολόγου «Not-I», ένα ασυνήθιστο θεατρικό κομμάτι, του Samuel Beckett (όπως αυτό εκφράστηκε σε μια παράσταση που απέδωσε η σπουδαία βρετανή ηθοποιός, Billie Honor Whitelaw), ο Vaidya, διερευνά ολόκληρη την ομιλία που στον πυρήνα της παραμένει επιβαρυμένη με άρρητα συναισθήματα, εκεί όπου, όπως λέει ο ίδιος, τα λόγια μοιάζουν σαν ραγισμένα χωμάτινα αγγεία από τα οποία αυτή η επίδραση ξεχύνεται πάντα και όπου η συναισθηματική διαρροή είναι το μέρος του εαυτού ενός «Μη-εγώ» – που μας βαραίνει ή απλά μας περιμένει. Στην παρουσίασή του φέρνει ιδέες από το έργο των Ακινάτη, Κίρκεγκωρ, Γουίνικοτ και Ρότζερς, αναρωτιέται για το αν ως ψυχοθεραπευτές βρισκόμαστε βυθισμένοι υπερβολικά στο νόημα της λεκτικής επικοινωνίας –αφήνοντας έξω από το θεραπευτικό δωμάτιο το «Όχι-εγώ», που μπορεί απλώς να είναι, «Όχι-ακόμα-Εγώ»–, και αναζητά το τρόπο που ακόμη και οι ακατανόητες εκφράσεις αντηχούν με τη δική μας παράξενη Ετερότητα.

Οι διαδικτυακές διαλέξεις των Existential Encounters, που διοργανώνει η FETE, είναι ανοιχτές στο κοινό και πραγματοποιούνται δωρεάν, μέσω της εφαρμογής zoom. Παρακαλούμε να εγγραφείτε για κάθε διάλεξη χωριστά συμπληρώνοντας ένα e-mail με τίτλο: Existential Encounters (και το όνομα του ομιλητή που σας ενδιαφέρει) και στέλνοντάς το στην ηλεκτρονική διεύθυνση: socials@existentialtherapies.org

* Η FETE είναι ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. Ιδρύθηκε στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία που πραγματοποιήθηκε το 2015 στο Λονδίνο και είναι εγκεκριμένη ως ίδρυμα (charity) στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπείας (EAP). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα:

FETE – Existential Encounters | Devang Vaidya: https://youtu.be/c-hTbjnGf1I

Μοιραστείτε το άρθρο:

Αναζητήστε εδώ παλαιότερα άρθρα ή ανακοινώσεις

Συμπληρώστε στον παρακάτω χώρο τον τίτλο (ή μόνο ένα μέρος του τίτλου) από το άρθρο ή την ανακοίνωση που σας ενδιαφέρει και αναζητήστε το/την σε παλαιότερες αναρτήσεις μας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Συμπληρώστε στον παρακάτω χώρο το προσωπικό σας email και μείνετε συντονισμένοι & συντονισμένες με τα τελευταία νέα μας!

Περισσότερα άρθρα

Existential Encounters | Devang Vaidya

Το βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο είναι το τέταρτο από μια σειρά διαδικτυακών διαλέξεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων με τίτλο: «Existential Encounters», που διοργανώνει η FETE (Federation for Existential Therapy in Europe)*, προσκαλώντας υπαρξιακούς θεραπευτές από όλη την Ευρώπη να μοιραστούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους με συναδέλφους από όλο τον κόσμο. Η τέταρτη διαδικτυακή διάλεξη των Existential Encounters με τίτλο: «The Spillage of Affect: Utterances of the Unspoken», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, με βασικό ομιλητή τον Devang Vaidya, προσωποκεντρικό και υπαρξιακό ψυχοθεραπευτή, που ζει και εργάζεται…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Contrapunctus | Του Αλέξη Χαρισιάδη

To Γίγνεσθαι έχει την ιδιαίτερη χαρά να μοιραστεί μαζί σας την έκδοση της ποιητικής συλλογής του Αλέξη Χαρισιάδη, με τίτλο Contrapunctus, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πληθώρα. Η ποιητική συλλογή Contrapunctus είναι προϊόν μιας πειραματικής συνάντησης της μουσικής με την ποίηση. Προέκυψε ως ιδέα με αφορμή μια έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, με τίτλο: «Η ζωγραφική συναντά την ποίηση», όπου τα έργα ζωγραφικής ήταν η εικαστική αντίδραση του εικαστικού καλλιτέχνη σε συγκεκριμένα ποιήματα. Στην ποιητική συλλογή Contrapunctus, του Αλέξη Χαρισιάδη, αξιοποιήθηκαν έργα πολύ διαφορετικών μεταξύ τους συνθετών. Ωστόσο, παρότι κάποια από τα ποιήματα έχουν…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ